Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
| magira |
Apr 5 2008, 12:27 PM
Коментар
|
![]() редовен потребител ![]() ![]() Група: Mаниаци Коментари: 337 |
На Цветница (20 април,неделя) в село Козичино (Еркеч - 25 км от Несебър ,на билото на Стара планина) се възражда старият български обичай - Лазаруване.Начинът,по който показват обичая е характерен само за този край и би било интересно да се види и снима
Какво ще кажете за съвместен репортаж? |
| Googlebot |
Apr 5 2008, 12:27 PM
Коментар
#
|
![]() Реклами от Google Група: Bot |
|
| Katrinzita |
Apr 5 2008, 01:06 PM
Коментар
|
![]() редовен потребител ![]() ![]() Група: Фенове Коментари: 354 От: Варна, морето, сините вълни..... |
Страхотна идея!
Събитието задължително трябва да се отрази! -------------------- "Любовта не е в другия, тя е в самите нас, ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от другия. Вселената придобива смисъл, само когато намерим някого, с когото да споделим нашите емоции."
|
| georgi969 |
Apr 5 2008, 09:16 PM
Коментар
|
![]() маниак ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Mаниаци Коментари: 1,503 От: Бургас,Изгрев...... |
Ще гледаме да дойдем.
-------------------- Без поражения няма победи.
|
| freestyler |
Apr 6 2008, 09:24 AM
Коментар
|
![]() на мен ми пука ... ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Administrators Коментари: 1,683 От: Варна |
Аз няма да съм в България
-------------------- |
| jordan_rusev |
Apr 6 2008, 03:42 PM
Коментар
|
|
голям фен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 971 От: Варна |
-------------------- ...
|
| vikoga |
Apr 9 2008, 11:15 PM
Коментар
|
![]() потребител ![]() Група: Фенове Коментари: 48 От: Варна |
Имам си именничка тогава и няма да мога ,а така ми се идва
Това съобщение е било редактирано от vikoga на Apr 9 2008, 11:15 PM |
| Katrinzita |
Apr 12 2008, 01:13 AM
Коментар
|
![]() редовен потребител ![]() ![]() Група: Фенове Коментари: 354 От: Варна, морето, сините вълни..... |
Аз няма да съм в България И мен няма да ме има в БГ, но да направите мнооооого хубави снимки -------------------- "Любовта не е в другия, тя е в самите нас, ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от другия. Вселената придобива смисъл, само когато намерим някого, с когото да споделим нашите емоции."
|
| jordan_rusev |
Apr 13 2008, 09:42 PM
Коментар
|
|
На Цветница (20 април,неделя) в село Козичино (Еркеч - 25 км от Несебър ,на билото на Стара планина) се възражда старият български обичай - Лазаруване.Начинът,по който показват обичая е характерен само за този край и би било интересно да се види и снима Какво ще кажете за съвместен репортаж? Ани, сигурна ли си че е на 20-ти , защото Лазаров ден май се пада на 19-ти , Събота ? -------------------- ...
|
| georgi969 |
Apr 13 2008, 09:52 PM
Коментар
|
![]() маниак ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Mаниаци Коментари: 1,503 От: Бургас,Изгрев...... |
Това е единственото село в България в което лазарките ходят не на лазаров ден а на цветница. Обичаят се изпълнява така както се е изпълнявал преди векове изпълнен с много колорит и красота. Сбора на селото се празнува на петков ден /петки/ по стар стил.
Това е от Уйкипедията http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%...%B8%D0%BD%D0%BE -------------------- Без поражения няма победи.
|
| jordan_rusev |
Apr 16 2008, 09:21 PM
Коментар
|
|
замирисва ми на купон тоя weekend
-------------------- ...
|
| magira |
Apr 21 2008, 09:40 AM
Коментар
|
![]() редовен потребител ![]() ![]() Група: Mаниаци Коментари: 337 |
Мина Лазаровден....Бяхме свидетели на един обичай,който се е съхранил във времето с особеностите на село Козичино /Еркеч/.Подготовката за празника започва след Сирни Заговезни.Лазарките избират "буенец" - водачка на групата.До Лазаровден лазарките разучават характерни за района песни и хора. Подготовката за празника е най-важна - от писани ракли се изваждат старите носии на бабите.Всичко трябва да бъде хубаво: ”полите” да са равни, ”китките” да са пъстри и на място поставени, ”калуните” /петльовите пера/, ”перата от синци” и ”треперушките” да са изискани, ”пелешът” и ”краищата” да блестят, ”гирданите” да греят.... Всеки гледа своята лазарка да отличи, да я направи най-гиздава, та като слънце да блести на хорото.Групата се събира в дома на буенеца.Тя трябва да умее добре да води и върти хорото, да издържа на тежките игри наравно с лазарките. За нея е голяма чест да бъде избрана за буенец, защото по време на обичая и дълго след това към нея се отнасят с голямо уважение и почит. Отличителен елемент в облеклото на буенеца са двата тесни и дълги бели месала, с тъмна бродерия по краищата, които покриват рамената и се кръстосват над колана. Те се носят само от буенеца.Лазарките обикалят къщите на селото,като пеят за здраве и берекет.След обяд слизат на реката,за да хвърлят венците си и да гадаят по тях за задомяването си.От там ги извеждат момци,наричани "кумове",като играят буйно,несключено хоро,което се играе само на Лазаровден...."иха , иха , иха...."
...БЛАГОДАРЯ ВИ,че бяхме заедно! Това съобщение е било редактирано от magira на Apr 21 2008, 10:46 AM Прикачени миниатюри |
| freestyler |
Apr 21 2008, 11:00 AM
Коментар
|
![]() на мен ми пука ... ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Administrators Коментари: 1,683 От: Варна |
Браво Ани! Интересна информация .. дайте да видим още снимки
-------------------- |
| jordan_rusev |
Apr 22 2008, 11:19 PM
Коментар
|
|
Беше много интересно , догодина сме пак там
-------------------- ...
|
![]() ![]() |